• 10 % rabatt på alla artiklar i butiken*
 • Premiumerbjudanden och för-reor
 • Members Only: Tillgång till exklusiva produkter
 • 12 månader för bara 95 SEK*

Finns tillgänglig endast för Premium-medlemmar:

Kupongkoden har kopierats till Urklipp.

UTOMHUSJACKOR - PÅLITLIGA FÖLJESLAGARE

Tyvärr finns det ingen universellt lämplig funktionell jacka för alla klimatzoner på jorden, alla väderförhållanden, temperaturer, höjder och syften. Detta beror främst på de olika förhållanden och motstridiga krav som en sådan utomhusjacka måste uppfylla. Men det finns olika typer av speciella utomhusjackor som är perfekt anpassade för respektive användning. Och som följer dig som en trogen följeslagare under alla omständigheter och situationer.

UTOMHUSJACKOR - TYPER OCH MODELLER

Vissa funktionella jackor skyddar dig intensivt mot vatten, andra isolerar kroppsvärmen och skyddar dig mot iskall kyla. Vissa modeller imponerar med optimerad andningsförmåga för särskilt aktiv utomhusanvändning. Det finns många olika typer av jackor, men urvalet i Keller Sports Outdoor Shop baseras på samma egenskaper:

 • Hardshelljackor ger dig ett intensivt skydd mot fukt och vind. Tack vare moderna membran är de robusta och framför allt vatten- och vindtäta, samtidigt som de har en enkel andningsförmåga.
 • Softshell-jackor: Mjuk och bekväm att bära. De är mycket andningsbara, håller dig varm och transporterar effektivt bort fukt från kroppen. Softshelljackor är vatten- och vindavvisande, men inte vattentäta som hardshelljackor.
 • Dunjackor: Intensiv värme här, lätt vikt där. I kallt väder fungerar dunfjädrar som en isolerande värmesamlare. Om dun kommer i intensiv kontakt med vatten klumpar naturmaterialen ihop sig och förlorar sin isolerande förmåga.
 • Fleecejackor har hög andningsförmåga och låg fuktupptagning. De används ofta som ett värmande lager (mellanlager). Låg vikt och kort torktid. Det finns också mer elastiska modeller av stretchfleece.
 • Parkas för utomhusbruk: Från Alaska och Sibirien till den amerikanska armén och utomhusjackor. Karaktäristiskt, långt snitt. Värmande, tjockt foder, ofta vind- och vattenavvisande.
 • Dubbla jackor: Dubbeljackor kombineras ofta med ett värmande mellanlager (midlayer) och ett väderavvisande ytterlager (hardshell). Fleecematerial har visat sig fungera som mellanlager, medan det yttre lagret ofta består av ett väderbeständigt membran som Gore-Tex eller Futurelight. Du kan separera de två lagren med en dragkedja.
 • Windbreaker: Lättare, lätt att packa, men mindre robust och isolerande. Den enkla vindjackan hjälper dig när du spontant behöver lite mer värme på cykeln eller snabbt vill skydda dig från en kort regnskur. Samtidigt är de betydligt mindre robusta, isolerande och vattentäta än hardshells.

FUNKTIONELLA JACKOR: MATERIAL OCH ANVÄNDNINGSOMRÅDEN

Textilteknik för utomhusjackor kan grovt delas in i två tillämpningsområden - väderskydd och värmeisolering. Beroende på typen av jacka används olika material.

Väderbeständigt yttre lager

Gore-Tex, Futurelight, Proof, Venturi - dessa namn står för innovativa syntetiska fibermembran som ger ett mycket effektivt skydd mot vind, vatten och kyla - och som dessutom andas. De funktionella textilierna är också extremt lätta, så de används alltid som ett väderbeständigt ytterlager för regnjackor, hardshelljackor eller vindjackor.

Värmande inre lager

ThermoBall, merinoull, Primaloft, Climaheat, dun eller fleece - dessa termer beskriver det värmande mellanskiktet och används för jackafoder. Materialen är lätta, andningsbara och ger utmärkt isolering. Nackdelen med merinoull och dun är att det tar längre tid att torka jämfört med syntetfibermaterial.

UTOMHUSJACKOR: VIKTIGA EGENSKAPER

Beroende på vilken typ av funktionell jacka det finns många prylar eller specialfunktioner - de mest användbara funktionerna är:

 • Fickor på insidan och utsidan: Fickor i olika storlekar för händer, smartphone, plånbok och andra småsaker. De yttre fickorna ska vara vattenavvisande och lätta att stänga. Vattentäta dragkedjor är en fördel.
 • Krage, dragkedja och huva: Genomgående eller endast upp till bröstet. Utomhusjackor har ofta vattentäta dragkedjor. Avtagbara eller stuvbara huvor är en fördel, särskilt om du vill bära hattar, halsdukar, skid- eller cykelhjälmar.
 • Vattentätning (DWR) används för att göra jackans ytterlager extra vattenavvisande. Detta är särskilt användbart för membran som inte ger ett mycket intensivt skydd mot vatteninträngning, t.ex. softshelljackor. Förutom de vanliga impregneringssprutorna används nu även miljövänliga lösningar.
 • Andningsförmåga: Ett behagligt kroppsklimat i jackan tack vare konstant luftväxling förhindrar att svettfläckar bildas. Detta beror på typen av jacka och det yttre materialet. Softshelljackor är till exempel mer andningsbara än hardshelljackor.
 • Ventilationsslitsar: Stödjer andningsförmågan beroende på jackans modell. Ofta ingår den i närheten av armhålorna och ryggen. Vissa har också en dragkedja eller ett blixtlås.
 • Reflekterande element: Ljusreflekterande element på jackan som ökar synligheten i skymningen eller i mörker.
 • RECCO-reflektorer: Passiva reflektorer som kan ingå i kläder för utomhusbruk. RECCO-reflektorer kan reflektera en radiosignal som sänds ut av särskilda sökanordningar. Sökutrustningen kan användas av bergsräddnings- och räddningsgrupper vid skid- och lavinolyckor. Enligt tillverkaren har systemet en räckvidd på 200 meter på ytan och 30 meter i snö.

UTOMHUSJACKA: RÄTT PASSFORM

Exakt hur du bär din utomhusjacka beror på användningsområde, typ, aktivitet och figur. Mer elastiska jackor som softshell- eller fleecemodeller kan bäras tätt intill kroppen, medan robusta hardshell-material kräver en något bredare skärning. Om du ständigt är på språng är en lättviktig softshell- eller fleecejacka med optimal rörelsefrihet rätt val. Det rekommenderas att ha flera lager på sig vid äventyr utomhus enligt lökprincipen. På så sätt kan du enkelt reagera på temperatur- och väderförändringar och anpassa dina kläder.

FUNKTIONSJACKOR: RENGÖRING OCH SKÖTSEL

Funktionsjackor och utomhusjackor bör inte tvättas för ofta. När du tvättar produkten ska du följa tillverkarens anvisningar på etiketten. Använd ett skonsamt, flytande universalrengöringsmedel, kanske till och med ett särskilt funktionsrengöringsmedel. Använd inte mjukgörare, klorblekmedel eller andra kemiska tillsatser. Använd inte centrifugering och använd den känsliga cykeln. Vissa utomhusjackor - särskilt fleece- och softshellmodeller - måste impregneras på nytt efter tvätt (se tillverkarens anvisningar).

JACKOR FÖR UTOMHUSBRUK PÅ KELLER SPORTS

I Outdoor Shop på Keller Sports hittar du ett stort urval av olika utomhusjackor och funktionella jackor för alla typer av utomhusäventyr. Högkvalitativa jackor, rockar eller parkas från välkända tillverkare som The North Face, Mammut, adidas Terrex, Dynafit, Patagonia, Haglöfs, Fjällräven, Bergans, Peak Performance, Schöffel, PYUA, Salomon och Gore Wear. I Outdoor Jacket Outlet hittar du också reducerade funktionsjackor - dvs. återstående storlekar, enstaka artiklar eller säsongserbjudanden. Det lönar sig att vara snabb!

MISSA INTE DETTA!

MISSA INTE DETTA!

Registrera dig för nyhetsbrevet nu, få en 100 SEK kupong* och regelbundna mejl från oss som ger dig exklusiva erbjudanden och förköp.

Förnamn (frivilligt)
Efternamn (frivilligt)

Tack!

Aktivera din prenumeration genom att klicka på länken i det e-postmeddelande som vi precis skickade dig.