• 10 % rabatt på alla artiklar i butiken*
 • Premiumerbjudanden och för-reor
 • Members Only: Tillgång till exklusiva produkter
 • 12 månader för bara 95 SEK*

Finns tillgänglig endast för Premium-medlemmar:

Kupongkoden har kopierats till Urklipp.

VAD ÄR DET SOM GÖR EN SKIDJACKA TILL EN SKIDJACKA?

Jämfört med en vanlig vinterjacka kännetecknas skidjackor av innovativa funktionella material och en högre kvalitet på utförandet. Jackor för vintersport är vattentäta, vindtäta och andningsbara. Låg vikt och hög isolering håller dig varm även i snabba nedförsbackar. Lätta, tunna material är mindre skrymmande och ger större rörelsefrihet. Dessutom har skidjackor praktiska funktioner som gör det lättare att utöva sport. De högkvalitativa jackorna övertygar med sin komfort både under vintersporter och i vardagen. Det finns dock skillnader i material, skärning och användbara funktioner. Vilket material skidjackan ska ha beror på dina krav.

VILKA EGENSKAPER HAR FUNKTIONELLA MATERIAL?

Vid skidåkning är aktivitetsfaserna olika. När du väntar vid skidliften eller åker stollift måste skidjackan hålla dig varm. Det krävs vindtäta material, och om det snöar är vattentäthet också viktigt. När du åker skidor, åker turer eller åker freeride är du mycket aktiv och svettas därför. Därför bör din skidjacka ha en hög andningsförmåga. Funktionella material som snabbt transporterar bort vattenånga utan att vatten kan tränga in från utsidan. Detta håller kroppsklimatet i balans och förhindrar att kroppen kyls ner. Högkvalitativa skidjackor har därför lika höga värden för andningsförmåga och vattenpelare.

VATTENPELARE FÖR SKIDJACKOR: HUR MYCKET ÄR NÖDVÄNDIGT?

Oavsett om det är för kvinnor, män eller barn - alla skidjackor är vattentäta. Det finns dock skillnader och du kan känna igen dem genom vattenpelaren. Detta anger hur mycket tryck som krävs för att tre vattendroppar ska tränga igenom det funktionella membranet. 10 000 millimeter eller mer är en garanti för att du kan njuta av ditt snönöje torrt. GORE-TEX har till exempel en vattenpelare på 28 000 mm. Ånggenomsläppligheten, dvs. andningsförmågan uttryckt i gram per kvadratmeter, bör vara lika hög - först då får du ett perfekt kroppsklimat.

VAD SKILJER GORE-TEX FRÅN ANDRA MEMBRAN?

Det ultrafina GORE-TEX-membranet av polytetrafluoretylen är av högsta kvalitet eftersom det har en av de högsta vattenpelarna. Det är därför du hittar det här flexibla membranet på många förstklassiga märkens skidjackor. Ett alternativ är det ultratunna och mycket stretchiga Dermizax®-membranet från Japan. Polyuretanmembranet är särskilt bra när du svettas mycket. Sympatex fokuserar på hållbarhet och övertygar miljömedvetna kunder eftersom materialet av polyeterester är återvinningsbart. Många stora märkestillverkare har utvecklat egna membran som också är vattentäta och andningsbara. De skiljer sig åt i fråga om vattenpelarens och vattenångans genomsläpplighet, funktion och vikt. DryVent®-tyg från The North Face och Schöffels Venturi är tillverkade av polyuretan och är exempel på detta.

Eller det nya FUTURELIGHT-membranet från The North Face, som också är vattentätt, vindtätt, andningsbart, tunt och mycket lätt, en funktionell textil som tillverkas med hjälp av nanospinningsprocessen. Varumärkestillverkarna tillverkar de funktionella laminaten i olika versioner, så funktionerna varierar beroende på användningsområde. Det yttre tygskiktet består av robusta, belagda yttertyger. Vissa funktionella membran ligger mellan det övre lagret och foderlagret, medan andra är fast svetsade på yttertyget. En mjuk PrimaLoft®-isolering används ofta som ett värmande lager i många skidjackor med tre lager. De funktionella materialen är mycket fina och fortfarande mycket värmande, vilket är anledningen till att skidjackorna blir tunnare och lättare.

VÄLKÄNDA FUNKTIONELLA MATERIAL FÖR SKIDJACKOR

 • GORE-TEX® - hög kvalitet och beprövad
 • Dermizax® - ultratunn och elastisk
 • Sympatex® - lättskött och återvinningsbar
 • PrimaLoft®-isolering - extra mjuk och värmande
 • Venturi® - från Schöffel, vatten- och vindtät, andningsbar
 • DryVent® - från The North Face, mikroporös och hydrofobisk
 • FUTURELIGHT™ - från The North Face, mycket tunn, vatten- och vindtät, andningsbar

HARDSHELLJACKOR - FÖR NÄSTAN ALLA VINTERSPORTER

Om du är off-pist eller gillar att åka på turism är hardshelljackor perfekta för dig. De består av två lager innovativa laminat som är fast sammansvetsade. Trelagsmodeller har också ett foderlager. Hardshell-skidjackor är bra i många avseenden. De är vatten- och vindavvisande och extremt andningsbara. Detta är särskilt fördelaktigt när du vill arbeta hårt och vintersporter är mycket svettiga. Dessa skidjackor är tunna, tar liten plats i bagaget och följer med i alla dina rörelser. Om skidjackan inte är tillräckligt varm ger ett isolerande mellanlager under den ytterligare värme. På så sätt kan hardshelljackan bäras flexibelt även när quiltade jackor eller dunjackor redan är för varma.

FODRADE SKIDJACKOR MED FYLLNING AV DUN ELLER SYNTETFIBER.

Dunjackor är varmt fyllda och quiltade. De lätta vinterjackorna övertygar både med äkta dun och med syntetfibrer som fyllning. Beroende på membran, fyllnadsmaterial och grad är skidjackorna varma till extremt varma. Din egen känsla av kyla är den avgörande faktorn när du köper. Du kan bära en quiltad jacka var som helst och när som helst: i backen, i skogen och på gågatan. De vindtäta skidjackorna och deras isoleringslager skyddar dig tillförlitligt mot vind och kyla. De högteknologiska funktionsmaterialen är vattentäta och andningsbara på olika sätt, beroende på märke och membran. Många vintersportentusiaster gillar särskilt den attraktiva quiltningen som utgör den speciella designen på den quiltade skidjackan.

HUR MÅSTE EN SKIDJACKA SITTA FÖR ATT PASSA?

Svaret är enkelt och bekvämt. Om du fryser snabbt håller en längre skidjacka dig varmare. En kortare skidjacka framhäver figuren mer och ger bättre rörelsefrihet i skidliften eller när du sitter. Tvåvägsdragkedjor är bra för längre jackor, eftersom du kan öppna dem lite i botten när du till exempel sitter. Skidjackan passar bäst om den är i rätt storlek. Om den är för lös kan du sätta in fler tröjor under, men utan dem kommer skidjackan att svälla upp under nedfärden. Om den är för tajt, begränsar den den nödvändiga rörelsefriheten vid idrottsutövning. Högkvalitativa skidjackor har ett mycket stretchigt membran som gör att du kan röra dig fritt samtidigt som du sitter bra. Vissa modeller har elastiska inlägg på olika ställen som ger ännu mer rörelsefrihet. Elastiska manschetter, justerbara huvor, kragar och snökjolar garanterar också en perfekt passform.

FUNKTIONER I SKIDJACKOR: DESSA ÄR SKILLNADERNA

Man ser inte alltid vid första anblicken vad som skiljer skidjackorna åt. Det är de praktiska små sakerna som ger dig många fördelar när du åker skidor, snowboard, turer eller freeride.

Skydd mot väta och kyla: Om du åker i pudersnö kommer du att vara tacksam för svetsade eller tejpade sömmar, vattentäta dragkedjor och ett avtagbart och justerbart snörasskydd inuti skidjackan. Vissa sportjackor kan kopplas direkt till skidbyxorna, så att kyla och fukt inte kan nå kroppen där. Hjälmkompatibla huvor passar både huvudet och hjälmen. Huvan sitter lika bra på huvudet när du åker turer som den sitter på hjälmen när du åker utför. Justerbara kragar med vindskydd håller kylan ute. Elastiska manschetter, vissa med damask och tumhål, ger en bra passform och rörelsefrihet samtidigt.

Ökad säkerhet: Reflekterande element på din skidjacka ger dig ökad synlighet i mörkret. Detta är lika praktiskt för nedförsbackar på natten som för afterski eller i trafiken. RECCO-reflektorer kan vara livräddande, särskilt för freeriders utanför backen. Om skidjackorna är utrustade med RECCO:s lavinsökningssystem reflekterar de de signaler som sänds ut av fjällräddningsgruppen tillbaka till sökutrustningen.

Mer komfort: En ficka för skidpass på armen är särskilt praktisk. Ditt skidkort finns nära till hands och du behöver inte öppna skidjackan för att hämta det. Invändiga fickor med dragkedjor skyddar värdefulla föremål som pass och plånböcker. Speciella gogglefack i många jackmodeller är utrustade med en goggle-rengöringsduk för att du ska ha fri sikt när du är på språng. Det optimala kroppsklimatet garanteras av ventilationsöppningar som du snabbt kan öppna med kardborreband eller blixtlås.

VAD HAR EN SKIDJACKA ATT ERBJUDA?

 • När du köper en skidjacka bör du tänka på vilka funktioner din nya skidjacka ska ha - du behöver sällan alla funktioner samtidigt.
 • Ventilationsslitsar för klimatreglering
 • Elastiska manschetter och linning
 • Förlängda ärmar med tumhål
 • Avtagbar snökjolett
 • Kan kopplas till skidbyxor
 • Hög krage, delvis justerbar med en hand
 • Huvar: Hjälmkompatibel eller avtagbar
 • Tejpade eller svetsade sömmar och dragkedjor
 • Reflektorer för bättre synlighet
 • Ficka för glasögon och rengöringsduk
 • Invändig ficka för smartphone
 • Ficka för skidpass och innerfickor
 • RECCO-reflektorer för ökad säkerhet vid laviner

KORREKT KLÄDD: VILKA KLÄDER BÄR DU UNDER?

Beroende på väderförhållandena stöder eller reducerar flerskiktskläder (lökprincipen) skidjackans värme. Grundskiktet är skidunderstället. Den består av mjuka, mycket värmande merinoull eller syntetiska funktionsmaterial i olika tjocklekar. Vilket funktionsunderställ du väljer beror på dina personliga värmebehov. Skidtröjor, fleecejackor eller långärmade tröjor håller dig varm - detta är det värmande lagret (andra lagret eller mellanlagret). Skidjackor utan huva kan kompletteras med en hoodie. Tunna hardshelljackor utan foder kompletteras med en isolerande hybridväst i isiga förhållanden. Skidjackan är det yttre lagret, dvs. det lager som skyddar dig från väder och vind.

HUR DU TAR HAND OM DIN SKIDJACKA PÅ RÄTT SÄTT

I allmänhet ger den inbyggda skötseletiketten (tillverkarens anvisningar) detaljerad information om hur skidjackan ska skötas. Nästan alla vintersportjackor kan enkelt tvättas i tvättmaskinen i 30-40 grader. Det är bättre att tvätta skidjackor oftare än att använda mycket tvättmedel om de är mycket smutsiga. När det gäller mikroporösa membran är flytande tvättmedel lämpligare än pulvertvättmedel, eftersom de inte stänger de vattenångapermeabla porerna.

Funktionella textilier gillar i regel inte kemtvätt, torktumlare eller blekmedel. Vid vissa impregneringar återaktiverar dock torktumlaren eller alternativt en hårtork den vatten- och smutsavvisande funktionen. Impregneringssprayer förnyar också beläggningen. Senast när vattnet inte längre rinner av skidjackan bör du uppdatera impregneringen. Om det är nödvändigt att stryka kan du skydda det högkvalitativa materialet genom att lägga ett tyg på skidjackan och stryka endast vid låg temperatur.

SLUTSATS: HUR DU HITTAR RÄTT SKIDJACKA FÖR DIG

Kriterierna för en högkvalitativ skidjacka är desamma för kvinnor, män och barn. De är mycket vattentäta och andningsbara. Premium skidjackor håller vind och kyla borta och följer med i varje rörelse. Ytterligare funktioner som hjälmkompatibla eller avtagbara huvor och praktiska fickor gör snabbt skidjackan till din favoritjacka. Oavsett om du åker ner för backarna, offpist som freerider eller snowboardåkare eller om du är ett med den oändligt fascinerande naturen på dina skidturer eller längdskidåkning: Hos Keller Sports hittar du rätt skidjacka för din skidoutfit.

MISSA INTE DETTA!

MISSA INTE DETTA!

Registrera dig för nyhetsbrevet nu, få en 100 SEK kupong* och regelbundna mejl från oss som ger dig exklusiva erbjudanden och förköp.

Förnamn (frivilligt)
Efternamn (frivilligt)

Tack!

Aktivera din prenumeration genom att klicka på länken i det e-postmeddelande som vi precis skickade dig.