0
Favoriter
0
Varukorg
Meny

Kasper Tillgaard, RunningXpert - a Keller Pro Store

Guide: Därför ska du bygga en skorotation

Det finns flera anledningar till att bygga en skorotation. Du vill kanske att dina skor ska hålla lite längre, du har kanske kämpat med skador eller så vill du ha lite roligare på löpturerna? Om du känner igen dig i ett av dessa påståenden kan en skoroation vara lösningen.

Vad är en skorotation?

Kort sagt är skorotation en term för de löparskor som du byter mellan i din träningsrutin. Det kan vara allt från två par och uppåt, vilket vanligtvis dikteras av hur mycket du springer på veckobasis.

Men varför är det en bra idé att byta mellan flera par skor?

Hållbarhet

Precis som oss löpare behöver även skorna återhämta sig.

Mellansulan på dina löparskor består av kompakt skum. Under en löptur blir skummet komprimerat, varefter skon behöver vila så att skummet kan återgå till sin ursprungliga form. Beroende på skumtypen kan det ta lite tid innan skummet har återhämtat sig. Om du springer i skon innan den återhämat sig, förlorar mellansulan sina stötdämpande egenskaper snabbare än om den fått vila.

Dessutom kan fukt vara ett problem för löparskons hållbarhet. Oavsett om det är vädret eller dina fötter, så blir en löparsko oftast fuktig efter en löptur. De flesta komponenterna i löparskon är limmade och lim och fukt är inte nödvändigtvis den bästa kombinationen. Om löparskon inte får torka ordentligt mellan löpturerna kan överdelen går sönder snabbare än förväntat. Dessutom kan skon börja att lukta lite spännande.

På lång sikt kan du alltså spara pengar genom att använda en skorotation.

Skador

Löpning är en sport med en hög återupprepande belastning. Nästa steg är praktiskt taget en upprepning av det senaste, vilket ställer stora krav på vissa muskler och leder, eftersom det inte är så stor variation på belastningen. Det är här löparskador uppstår. Benhinneinflammation och löparknä är överbelastningsskador som uppstår till följd av för hög belastning och för lite vila.

Därför är det biomekaniskt fördelaktigt att flytta runt belastningen, just för att undvika överbelastningsskador. Att springa i en sko med 10 mm drop ger en helt annan belastning än att springa i en sko med 4 mm drop. Skon påverkar hela löprörelsen och hur belastningen fördelas. Denna fördelning innebär att vissa muskler och leder som aktiveras i en sko med 10 mm drop får slappna av i en sko med 4 mm drop och vice versa. Om du har två olika skor att springa i minskar därför skaderisken.

Denna uppfattning backas upp av forskning.

En studie från 2013 "Can parallel use of different running shoes decrease running-related injury risk?" observerade att löpare som växlade mellan flera olika löparskor hade 39% lägre risk att drabbas av löprelaterade skador.

Slutsatsen av studien var: "Multiple shoe use and participation in other sports are strategies potentially leading to a variation of the load applied to the musculoskeletal system. They could be advised to recreational runners to prevent RRI. (Running-related Injury)"

Kort sammanfattat, variation är bra.

Det är faktiskt inte särskilt överraskande.

Löparglädje

En löparsko är inte bara en löparsko. Alla löparskor ha olika egenskaper som lämpar sig för olika typer av löpning. Egenskaperna kan förändra löpupplevelsen helt och hållet.

Det är en fantastisk känsla att vara ute på ett intervallpass i en sko som är lätt och responsiv. Du får en känsla av att det nästan inte är en sko på foten, samtidigt som acceleration blir lekande lätt. Omvänt kan en mjuk och svampig sko vara fantastisk att glida fram i på söndagens långpass.

Riktlinjer

Det finns ingen perfekt skorotation. Vi är alla olika, men det finns några bra riktlinjer att följa. Vår generella rekommendtion är att välja lätta och bekväma löparskor med minimalt pronationsstöd. Är du osäker på om en sko är något för dig, håll dig till den rekommendationen så blir det sällan helt fel.

När du bygger upp din skorotation bör du fråga dig själv: ”Vad gillar jag att springa i?” Vi har en stark övertygelse om att löpning ska vara roligt. Därför ska löparskorna komplettera varandra och bidra till roligare löpning, oavsett om det är lugn joggingtur eller ett hårt intervallpass.

Men innan du bygger upp din skorotation är det en bra idé att klargöra vilka byggstenar som finns tillgängliga.

Skokategorier

För att underlätta så delar vi in skorna i 3 kategorier: daglig träning, tävling och trail.

Skor för daglig träning kallas också mängdträningsskor. De karakteristiska dragen för dessa skor är att de är mjuka, bekväma och har en kraftig yttersula. Det ger en mångsidig sko som fungerar riktigt bra till det mesta, men som utmärker sig i lågt/medelintensivt tempo.

Tävlingsskor används inte exklusivt för tävlingar eller när du ska slå personliga rekord, de kan även integreras i din träningsrutin. Den här typen av skor känner sig hemma på intervallpass, där deras fjädrande skum och lätta vikt verkligen briljerar när tempot skruvas upp. Det känns som att du skjuts iväg i varje steg.

Trailskor är en vetenskap i sig. Kort sagt är trailskor utformade för att ge bra grepp på osäkra och omväxlande underlag. Vanligtvis har de också mindre skum i mellansulan för att ge löparen en bättre känsla för underlaget. Överdelen är också robustare än en landsvägssko, så att grenar och taggar inte river hål i överdelen. Målet med trailskor är att löparen känner sig säkrare och smidigare i ojämn terräng.

Så bygger du en skorotation

Så en löparsko är alltså inte bara en löparsko. När du bygger upp en skorotation handlar det därför om att hitta den rätta skon för dina behov.

En typisk träningsvecka kan bestå av tre löppass: En lugn joggingtur, ett tempo/intervallpass och ett långpass.

Här är två par en bra lösning. En mängdträningssko för joggingturen och långpasset, och en tävlingssko för tempo/intervallpasset.

Lägger du in ett extra träningspass, kanske med målet att springa mer i skogen, så kan du investera i ett par trailskor, för att spara på dina mängdträningsskor, samtidigt som du känner dig säkrare ute på stigarna.

Man kan sammanfatta det med att dina skor ska passa till din träning. Det är inte fåfänga att äga flera par löparskor, du förlänger hållbarheten på de skor du har, minskar skaderisken och förbättrar poteniellt din löparglädje varje gång du är ute och springer.

Relevanta produkter

Hoka W Speedgoat 5       5 Blue Coral / Camellia
1 995 kr
från 1 299 kr
eller från 122 kr/månad
Kampanj
  • 36
  • 36 2/3
  • 37 1/3
  • 38
Saucony Fastwitch 9
1 500 kr
från 990 kr
eller från 108 kr/månad
Kampanj
  • 35,5
  • 37
  • 37,5
  • 38,5
  • 40,5
Saucony Sinister
2 000 kr
1 199 kr
eller från 117 kr/månad
Kampanj
Finns i flera varianter
The North Face Vectiv Eminus
1 449 kr
från 824 kr
eller från 100 kr/månad
Kampanj
Finns i flera varianter
Brooks Glycerin 20 Run Visible Peacoat/Ocean/Pastel Lilac
2 100 kr
från 999 kr
eller från 108 kr/månad
Kampanj
  • 36
  • 36,5
Saucony Peregrine 12 Men Clay/Loam
1 695 kr
från 949 kr
eller från 106 kr/månad
Kampanj
Finns i flera varianter
MAMMUT - Protect your Playground: Tänk noga innan du köper, välj miljövänliga alternativ och vårda dina produkter för att förlänga deras livslängd. Var medveten om att bergen är avgörande för vårt vatten och våra liv.
Solglasögon är ett måste i vårsolen för både UV-skydd och stilfaktor. De skyddar dina ögon från skadlig UV-strålning samtidigt som de ger din outfit en stilfull touch. Så, för ett säkert och coolt utseende i våren, glöm inte dina solglasögon!

KELLER SPORTS EXPERT ADVICE

VI TIPSAR

ÅRETS BÄSTA LÖPARSKOR 2024

Vilka är årets bästa löparskor? Här är de löparskor som vi tycker förtjänar en plats på listan över de bästa löparskorna 2024.

Läs artikel 

GUIDE

DÄRFÖR SKA DU BYGGA EN SKOROTATION

Kort sagt är skorotation en term för de löparskor som du byter mellan i din träningsrutin. Det kan vara allt från två par och uppåt, vilket vanligtvis dikteras av hur mycket du springer på veckobasis.

Läs artikel

GUIDE

BÄSTA RYGGSÄCKEN FÖR FRILUFTSLIV

Det finns ryggsäckar för alla utomhusaktiviteter, för terränglöpning såväl som för trekking. Men hur hittar man den perfekta outdoor-ryggsäcken?

Läs artikel

SPORTBUTIKEN ONLINE FÖR SERIÖSA IDROTTARE

Sedan 2005 har Keller Sports varit det självklara valet för seriösa idrottare och aktiva outdoor-intresserade som söker kvalitetsutrustning, råd och service.

Hitta den perfekta utrustningen av hög kvalitet för din sport på Keller Sports. Välj bland mer än 13 000 högkvalitativa sportskor, sportkläder och sportutrustning för din träning, hobby och nästa tävling. Vårt sortiment av sportartiklar är noggrant utvalt och erbjuder nybörjare, hobbyidrottare och tävlingsidrottare exakt rätt produkter för nya topprestationer.

Vi lägger stor vikt vid högkvalitativa material, övertygande funktionalitet och sportig design. För att uppnå detta har vi ett nära samarbete med välkända varumärken och nya aktörer inom sportvärlden. Tillsammans med dem och Keller Sports team väljer vi ut speciella sportartiklar för löpning, träning, vandring och skidåkning åt dig.

KELLER SPORTS ÄR EN RIKTIG SPECIALISTBUTIK

Keller Sports ingår i den nordiska sportgruppen WeSports och drivs tillsammans med några av Europas starkaste specialister inom löpning, träning, vintersport, outdoor och cykling. Våra specialistteam är  själva ambitiösa idrottare med många års erfarenhet av träning och tävling. Vi åker runt och närvarar vid lokala och nationella tävlingar. Vi brinner för sport. Det viktigaste för oss är att kunna hjälpa dig att utvecklas mot dina mål och i ditt intresse.

För att du inte ska behöva kompromissa med funktionalitet och komfort testas många av våra produkter av Keller Sports-proffs för att säkerställa deras praktiska användbarhet och prestanda. Löparskor, längdskidor, träningskläder eller vandringsutrustning - våra proffs tar med sig sportartiklarna in i träningen och testar fördelarna.

Bli inspirerad och motiverad och missa inte fler trender och nyheter om sportartiklar, varumärken och innovationer. Följ oss på Instagram eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

BESTÄLLA SPORTARTIKLAR PÅ NÄTET

... snabbt och enkelt! Hos Keller Sports kan du betala säkert med Svea-faktura, kredit- och debitkort eller PayPal. Välj din nästa sportutrustning från över 250 förstklassiga märken och få paketet bekvämt levererat hem till dig.

  • Sportartiklar av hög kvalitet och med premiumvarumärken
  • Inga fraktkostnader från ett ordervärde på 599 SEK
  • Nyheter, trender och insikter gratis i Keller Sports Expert Advice

MIN VARUKORG(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
TOTALT: 0 kr
TILL KASSAN

FAVORITER(0 artiklar)

Du har ännu inga favoriter
Sverige (SEK)
MENY